fbpx

In de reis van het helen van jezelf kom je allerlei stukken tegen. Angsten, overtuigingen, patronen, verdriet, onveiligheid en ga zo maar door. Veel van deze stukken komen voort uit je kindertijd en je huidige leven.

Het is waarschijnlijk dat je patronen, pijnstukken en/of overtuigingen zijn die je herkent bij je ouders of bij je eigen kinderen. 

Naast je eigen emotionele bagage heb je tijdens je geboorte en de opvoeding ook de emotionele bagage van je ouders en voorouders meegekregen. Of je dat wilt of niet, dat gebeurt. De één heeft daar meer last van dan de ander. 

Wat is een familie pijn of familietrauma?

Familiepijn of familietrauma verwijst naar emotionele en psychologische pijnen die van generatie op generatie worden doorgegeven. Dit kan voortkomen uit allerlei ervaringen van je voorouders. Een aantal voorbeelden hiervan zijn misbruik, verwaarlozing, verlies van geliefden of de ervaringen uit oorlog. 

Minder extreme voorbeelden zoals het gevoel ervaren van niet gehoord of gezien worden kan ook doorgegeven worden. 

Uit deze ervaringen kunnen gevoelens van onveiligheid ontstaan, angsten of boosheid. En als het trauma niet wordt geheeld, kunnen deze gevoelens en pijnen doorgegeven worden aan je kinderen.Hoe een familiepijn jou kan beïnvloeden


Een onopgeloste familiepijn of trauma kan een grote impact hebben op je leven. Het kan leiden tot situaties waarbij je onverwacht geconfronteerd wordt met pijnlijke herinneringen die je relaties en fysieke gezondheid beïnvloeden, of het kan ervoor zorgen dat je plotseling boos wordt.

Je kan een leven leiden waarbij je het gevoel hebt enorm veel controle nodig hebt om jezelf veilig te voelen of kampen met onzekerheid. 

Meestal zie je je 'eigen pijnstuk' terug bij een van je ouders. Dat kan een signaal zijn dat er iets in de familielijn zit.


Het effect van een familiepijn op kinderen

Wanneer jij als ouder zijnde een bepaalde pijn ervaart, wat is ontstaan bij één van je ouders, kan je deze zomaar doorgeven aan je kinderen. Dat doe je niet bewust of expres. Het gebeurt gewoon.

Een voorbeeld:

Je moeder was heel angstig op het moment dat ze zwanger was van jou. Ze was bang om je kwijt te raken wat haar een onzeker gevoel gaf. Jij als baby in de buik van je moeder voelt dit aan. Je krijgt dit tijdens de zwangerschap al mee. 

Het kan dan nog eens zijn dat de geboorte ook heftig, spannend of vervelend was. Ook dit krijgt het kind allemaal mee. 

Door deze ervaringen kan het kind al ervaren dat het leven onzeker is. Een beginnend gevoel van onzekerheid kan hier ontstaan. 

Als het kind wordt opgevoed heeft ze al een gevoel van onzekerheid meegekregen van moeder. Als moeder ook onzeker is tijdens de opvoeding, wordt het onzekere gevoel van het kind aangewakkerd. Want een kind leert van zijn/haar ouders, het beeld wat ze krijgt is een persoon die onzeker is. Dus zo moet het kind zich gedragen.

Ook moeder doet dit niet expres. Dit is waarschijnlijk ook het beeld wat zij heeft gekregen of er is een ervaring geweest wat haar zo onzeker maakte.

De 'pijn' van onzekerheid is doorgegeven van ouder op kind. Het kind spiegelt dit vervolgens weer aan ouders. 

De onzekerheid bij het kind kan geheeld worden als moeder in dit geval de onzekerheid bij zichzelf heelt. In veel gevallen zien we dat de onzekerheid bij het kind verminderd of verdwijnt.

Het proces van heling van familiepijn

Een effectieve en krachtige methode om te onderzoeken welke familiepijn er aanwezig zijn in jou en je familie is een familieopstelling. Tijdens een familieopstelling zijn we in staat om generaties terug te gaan om zo te onderzoeken waar de 'pijn' is begonnen.

Als dat helder is kan onderzocht en gevoeld worden hoe het thema geheeld kan worden.


Hoe het helen van familiepijn toekomstige generaties helpt

Het helen van familiepijn heeft niet alleen voordelen voor jou. Maar ook voor je (toekomstige) kinderen. Als jij de pijn niet meer in je lichaam hebt, kun je deze ook niet meer doorgeven. Ook kunnen bepaalde pijnen bij je kinderen verdwijnen als jij ze heelt.

Door de pijn van het verleden te helen, maken we de weg vrij voor een mooiere, gelukkigere en gezondere toekomst voor onszelf en voor de generaties die na ons komen.